Når det drejer sig om at give din ejendom mere privatliv og sikkerhed, er der kun få planter, der kan slå hække. De udgør ikke blot en naturlig barriere mod nysgerrige blikke, men kan også bruges til at skjule grimme elementer på din ejendom eller til at tilføje ekstra farve og interesse. Men før du kan plante en hæk, skal du beslutte, hvilken type der er den rigtige for dig. I denne artikel vil vi nævne nogle forskellige typer hække, der er populære valg i de danske haver, og hjælpe dig med at vælge den perfekte hæk til dine behov!

Ligusterhæk

En af de mest populære hække i Danmark er ligusterhækken. Liguster er en hurtigtvoksende plante, der kan blive op til tre meter høj, hvilket gør den til et fremragende valg til afskærmning af privatlivets fred. Den er også relativt nem at passe og tåler både sol og skygge. Den er flot og nem at passe. Den eneste ulempe er, at der vokser små, sorte bær på den, som er giftige at indtage.

Bøgehæk

Bøgehække er også populære i Danmark. De har et mere formelt udseende end liguster og bruges ofte til at skabe pæne grænser mellem ejendomme. Bøg er en langsomtvoksende plante, så det kan tage noget tid at opnå den ønskede højde. Men når den først er moden, vil den være meget tættere og give bedre privatliv end liguster. Bøgehække har også attraktive, blanke blade og kan efterlades til at vokse naturligt eller klippes til i form

Kirsebærlaurbærhæk

Kirsebærlaurbær er en hurtigtvoksende, stedsegrøn plante, der kan blive op til seks meter høj. Det er en af de tætteste typer hække, hvilket gør den til et fremragende valg til afskærmning af privatlivets fred. Kirsebærlaurbær er også relativt nem at passe og tåler både sol og skygge. Kirsebærlaurbær er en grøn hæk året rundt og derfor tæt og fordelagtig i de danske haver.

Dette er de 3 mest populære hækker i de danske hjem. Hvilken du foretrækker, er op til din smag i forhold til udseende. Det, du skal være opmærksom på, uanset hvilken hækketyde du vælger er, at du skal væbne dig med tålmodighed, for det tager flere år før hækken er høj nok til at skabe privatliv, især hvis du starter med stiklinger. Holms Planteskole har et egenproducerede sortiment af hækplanter

Sådan planter man hæk

Når du har valgt den type hæk, du vil plante, skal du forberede stedet. Hække har brug for veldrænet jord og fuld sol (eller delvis skygge i varme klimaer). Hvis din jord er tung lerjord, kan du overveje at ændre den med muldjord eller jord, der er egnet til den hækketype, du vælger, inden du planter den. Du bør også grave en grøft, der er dobbelt så bred som rodklumpen og lige så dybt. Det vil hjælpe rødderne til at etablere sig hurtigere.

Plant hækken i den rigtige dybde – toppen af rodklumpen skal være i niveau med eller lidt højere end den omgivende jord. Sæt planterne fast på plads og vand godt. Påfør et tykt lag muld omkring bunden af hver plante for at hjælpe holde på fugten og holde rødderne kølige.

Vand regelmæssigt i den første vækstsæson for at hjælpe hækken med at etablere sig. Når først den er etableret, skal de fleste hække kun vandes i tørkeperioder.