Vil du gerne pifte hjemmet op med lidt farve, men er du i tvivl om, hvilken farve, du skal beklæde dine vægge med? Vi har her lavet en lille guide til, hvordan du bruger farverne bedst og finder den perfekte farve til hvert enkelt rum – og så anbefaler vi altid, at du allierer dig med en professionel, f.eks. denne maler i Haderslev for det bedst mulige resultat.

Vælg farve efter rummets funktion

Et rums funktion er en stor faktor, når det handler om at finde den helt rette farve. En farve kan nemlig sagtens clashe med rummets funktion og dermed ende med at blive en forstyrrelse i stedet for en fornøjelse.

Soveværelset er et sted, hvor vi slapper af og kobler fra – og det skal derfor som udgangspunkt males i en rolig farve. Det betyder dog ikke, at man ikke må vælge en mørk farve. Der er nemlig ikke behov for så meget lys i rummet, som f.eks. i rum, hvor man opholder sig meget i løbet af dagen.

Stuen er stedet, hvor vi opholder os meget i løbet af dagen og aftenen. Det er derfor en god idé at vælge en afdæmpet farve, som samtidig er i den lysere ende for at undgå en ”hulestemning” i stuen.

Køkkenet er også et sted, hvor vi bruger en del tid, især hvis det også er her, vi spiser sammen. Rent praktisk vil det her være en god idé at bruge en mørk farve nær komfur og køkkenborde, imens resten af køkkenet har godt af mere klare, lyse farver. Det gør det nemt i forhold til rengøring, men gør samtidig at rummet ikke virker som et alt for lille rum.

Vælg farve efter lyset i rummet

Farver ændrer sig dramatisk i forskelligt lys, så når du vælger farver til forskellige rum, skal du tage hensyn til, hvordan en bestemt nuance vil ændre sig som dagen skrider frem. Det afhænger i stor grad af, hvilken retning rummet vender. Det kan derfor være en god idé at bruge en prøvebøtte til at observere, hvordan dine valgte farver ændrer sig i forskelligt lys.

Når der er tale om nordvendte rum, er der generelt den mindste mængde naturligt lys. Her kan du enten vælge at tage det til dig og vælge en rigere, mørkere nuance som f.eks. bordeaux for en mere dramatisk stemning – eller hvis du gerne vil maksimere lyset, kan du i stedet vælge en lysere farve med en varm base.

Sydvendte rum nyder subtilt lys næsten hele dagen. Det betyder, at du har frit valg mellem varme og kølige farver, dog er det især blege toner, der fungerer godt i sydvendte rum.

Østvendte rum er udsat for de største variationer i lyset i løbet af dagen. Det kraftige morgenlys udvisker farver, men når solen aftager kan rummet godt se dystert ud. Den bedste løsning til sådanne rum er blå, grønne og kølige, neutrale farver, som bliver oplivet af den lyse morgen og kan fastholde en fornemmelse af lys dagen igennem.

Vestvendte rum kommer til deres ret senere på dagen, så her er det en god idé at overveje, hvordan rummet bliver brugt. Hvis det er en spisestue, bruges det nok mest om aftenen, og det betyder, at du bør teste din valgte farve af i både aftensol og kunstigt lys.