Danske haver er kendt for deres variabler, da det danske klima tillader mange forskellige plantearter. Men alligevel er der nogle planter, som er mere almindelige end andre. I denne blog vil vi tage et kig på de otte mest almindelige planter i danske haver.

1. Roser

Der findes mange forskellige roser, som passer til forskellige formål – fra høje klatreroser til små og yndige buske. Rosen er en af de mest populære planter i danske haver, og dens smukke blomster er nærmest synonym med sommer og dansk haveidyl. De kan plantes i potter eller i haven, og skal beskæres i starten af foråret.

2. Lavendel

Lavendel er en sydlansk plante, men den er populær i Danmark alligevel. Denne urteplante kan bruges som både pynt og krydderi og er kendt for sin dejlige duft. Lavendel er nem at passe, men den bliver nemt krads, hvis den ikke bliver beskåret rigtigt. Plant den et sted, hvor den får masser af sol, og klip toppen af den, når den er tre år eller ældre.

3. Stedmoderblomster

Stedmoderblomster er en af de mest robuste planter i danske haver og passer godt til både krukker og bede. De vokser sig ikke så store og har en tiltalende form i blomstringstiden. Stedmoderblomster er også nemme at passe og holder sig godt, selvom det danske vejr ikke altid går lige godt.

4. Kærmindesøster

En anden plante, der er populær i danske haver, er kærmindesøster. Den er kendt for sin flotte lyserøde farve og lette pasning og kan plantes i både krukker og bede. Kærmindesøster kræver ikke særlig meget vand, og den vokser godt i både sol og skygge.

5. Hortensia

Hortensia er en af de mest populære buske i danske haver, og det er egentlig ikke så overraskende. De er flotte at kigge på og findes i mange forskellige farver. Hortensia er også en relativt nem busk at passe, men den kræver lidt ekstra opmærksomhed, da den kan kradses, hvis den ikke bliver beskåret ordentligt.

6. Pæoner

Pæoner er en af de mest populære blomster i danske haver. De er nemme at passe og findes i mange forskellige farver. Det kræver dog lidt ekstra pleje at få pæoner til at vokse sig store og sunde, så det er en god idé at undersøge, hvordan man bedst plejer dem, inden man planter dem.

7. Rhododendron

Rhododendron er en populær busk i danske haver. Den har smukke, farverige blomster og vokser godt i både sol og skygge. Den kræver dog lidt tålmodighed, da den tager tid at etablere sig. Det er også vigtigt at huske på, at rhododendron er surbundsplante, så jorden skal være syreholdig, og den har brug for lidt ekstra gødning.

8. Bøgehæk

Bøgehækken er en af de mest udbredte planter i danske haver. Det er en flot og praktisk hæk, som kan bruges som skærm, og som også er en god idé at bruge til afskærmning mod naboer. Bøgehækken er nem at passe og vokser hurtigt, men den kræver ordentlig beskæring for at holde formen.

Konklusion

Hvis du søger inspiration til, hvad der kan passe i din have, er denne liste over de mest almindelige planter i danske haver en god start. Roser, lavendel, stedmoderblomster, kærmindesøster, hortensia, pæoner, rhododendron og bøgehækken er alle populære på grund af deres udseende, nemme pasning og hårdførhed i det danske klima. Så kom i gang med planlægningen af din drømme-have i dag!